Dowiedziono, że kokos jest jedynym produktem, który zawiera kwas larynowy, dokładnie taki, jaki jest w mleku matki karmiącej. Kwas ten ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, wzmacnia także odporność. Polecany jest zatem zwłaszcza matkom w trakcie laktacji, pomoże bowiem wzmocnić system odpornościowy noworodka. Kokos, a zwłaszcza olej kokosowy – organiczny, tłoczony na zimno, pomaga zadbać o higienę jamy ustnej. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Pozwala chronić jamę ustną przed szkodliwymi bakteriami, które przyczyniają się do nieświeżego oddechu.
Poleca się ssanie oleju kokosowego, najlepiej dwa razy dziennie po 20 minut. Wybielimy w ten sposób zęby, wzmocnimy śluzówki, zadbamy o dobrą kondycję dziąseł i świeży oddech. Zabieg taki wart jest wdrożenia dla każdego i w każdym wieku, szczególnie rekomenduję go diabetykom i wszystkim osobom z tendencją do aft i krwawiących dziąseł. Początkowo wydawać się może czasochłonny, jednak pierwsze oznaki poprawy stany jamy ustnej zachęcają do kontynuowania kuracji.
Olej kokosowy niszczy bakterie odpowiedzialne za próchnicę. Ciekawostką może być fakt, że woda kokosowa zawarta w jego sercu jest niemal identyczna z ludzkim osoczem. Jej właściwości są tożsame z popularnymi napojami izotonicznymi, dlatego jest świetnym sposobem na szybkę regenerację po wysiłku fizycznym.
Niezastąpione mleko
Mleko kokosowe to cenne źródło aminokwasów, tłuszczu, białka, błonnika, a także magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu i witaminy C. Należy do grona najcenniejszych pokarmów, pomaga łagodzić i leczyć wiele dolegliwości. Sprawdza się w profilaktyce osteoporozy, chorób serca czy wątroby. Wspiera metabolizm normalizując pracę jelit. Ma też zdolność regenerowania tkanek, stąd przypisuje się mu moc odmładzającą, a przynajmniej opóźniającą starzenie.